«Og nå er jeg to og sytti»

Postet av Østfold bedriftsidrettskrets den 18. Sep 2018

En rekke store begivenheter har forekommet i Sarpsborg den siste tiden. Sarpsborg 08 skal spille gruppespill i Europa Leauge, hvor de spiller åpningskampen i heksegryta borte mot Besiktas, Kalnes videregående skole har revolusjonert hotellindustrien ved å innføre mobilhotell og den evige striden om bompenger fortsetter. Parallelt med dette er det seriestart. Bedriftsseriestart i den fantastiske idretten rinkbandy.
 
Rinkbandy er en idrett som foregår på is, og har stolte tradisjoner i Østfold, spesielt i Bedriftsidretten. Dette er en idrett på is hvor det er latterlig lett å bli revet med, og ikke ned. Kroppskontakt er nemlig ikke lov, køllene er flate og keeper’n har ikke kølle!  


Kommunens spiller var klar for å avlegge dopingprøve!

Det er blitt kveld og klokka drar seg mot klokka 21:00. Stedet er ærverdige Sparta Amfi. Når man går forbi garderobene lukter det slik som det i en ishall hvor det spilles ishockey skal. Den tradisjonsrike bedriftsserien i rinkbandy starter med at Glomma Papp tar i mot Sarpsborg kommune til dyst, og Bedriftsidrettens utsendte har møtt opp tidligere for å snakke med lagene. Det første laget som kommer trappende ut på skøytene sine er Glomma Papp, og for en gjeng dette er.

Glomma Papp har en stamme som har vært med i mange år. Han eldste på laget starta med rinkbandy da han var 35 år gammel, og nå, over like mange år senere, har han bikka to og sytti og blitt keeper. Ved å snakke med Glomma Papp finner man virkelig tilbake til røttene til Bedriftsidretten. De holder fremdeles koken fordi det er så sosialt og morsomt, og banketten som arrangeres etter sesongen er ferdig er fremdeles like populær som da man var yngre. Glomma Papp teller opp og finner ut at fire av lagets spillere er over 60 år. Idrettsgleden lyser opp i øynene til spillerne, selv om de vet det blir tøft da Sarpsborg kommune er blant seriens beste lag.

Sarpsborg kommune kommer etter hvert. En av kommunens spillere lurer på hvor koppen er, han er nemlig klar til å avlegge dopingprøve. En annen er en kopi av en tidligere spiller på Vålerengas iskrigere, nemlig Jonas Knutsen. Undertegnede er faktisk fremdeles usikker på om det faktisk var Jonas Knutsen som spilte kampen. Kommunens lagleder har vært med i mange år, og igjen kommer ordene «morsomt», «sosialt» og «gode venner» frem. rinkbandy-miljøet er faktisk helt overlegent, og kommunens lagleder understreker også at lagene hjelper hverandre. Borregaards keeper, som skal spille kampen etter, er nemlig blitt syk – så kommunekeeperen skal spille to kamper på rad!


Sarpsborg kommunes Jonas Knutsen.


Klokka 21 presis blåser dommeren i gang kampen. Som ventet blir det tøft for Glomma Papp, og ballen ligger i målet allerede etter 10 sekunders spill etter et helt fantastisk spill. 2-0 kommer like etterpå, og igjen er det pasninger som er millimeterpresise. På stillingen 2-0 varter Glomma Papps keeper på to og sytti med en utenomjordisk redning, før en av Pappens spillere ypper seg. Det går rykter om at den nevnte spilleren også er en ivrig squashspiller (observert tirsdager i Bedriftsidrettens squashserie), og viser frem en skøyteteknikk og går på et raid som så vidt blir avverget av kommunens keeper. Etter raidet ber han pent om å bytte. Slike raid tar på.Tidlig kanonade mot Pappens mål 

3-0 kommer etter en ekte styring. 4-0 kommer etter et herlig raid fra han som var klar til å tisse i koppen. 5-0 etter at kommunens lekne forward var alene med keeper fra midtbanen. 6-0 kommer etter et lekent håndleddsskudd, ikke spør meg hvordan en får til det med et flatt kølleblad. Så skjer det noe. 6-1! Glomma Papp får en redusering etter et hardt og kontakt skudd nede i hjørnet, og like etterpå leker den nevnte squashspilleren inn 6-2 på ekte Sidney Crosby-vis. 7-2 kommer like etterpå, da kommunen ruller opp et angrep som hadde gjort seg på parketten i Sarpsborghallen. Plutselig drar en av Pappens spillere frem en helt vill pasning som resulterer i scoring for Glomma Papp. Gutta tar en velfortjent pause på stillingen 7-3.Sarpsborg kommune mener de har mer å gå på i andreomgang! I pausa ser man smilene sitte løst hos begge lag, og igjen setter begge lagene fokus på hvor morsomt dette er, før de gjør seg klar for andreomgang.

Squashspilleren (Tim Iversen) til venstre og bedriftsidrettslagets styreleder (Odd Henry Pedersen) til høyre 
Pappen scorer andreomgangs første mål og reduserer til 7-4, før kommunen scorer etter nok en styring til 8-4. Like etterpå blir Pappens spiller, som for anledningen har på seg en grå joggebukse, spilt gjennom. Med et iskaldt skudd nede i hjørnet reduserer han til 8-5 og tenner et ørlite håp. Kommunen scorer ytterligere to mål til 10-5, før Pappen reduserer til 10-6. Helt mot slutten får kommunen satt inn to mål til, hvorav det andre målet kommer like etter det første; den berømte ketsjupeffekten! Dommeren blåser av kampen, og det ender 12-6 til Sarpsborg kommune over Glomma Papp.


Pappens joggebukse tente et ørlite håp
En stor del av æren for at disse gutta og lagene, samt 11 andre lag har muligheten til å ha det morsomt i Sparta Amfi skal dagens dommer og utvalgsleder ha. Yngvar Bekkerud er den type frivillige som smitter med sitt fantastiske humør, og han brenner virkelig for at andre skal ha det bra. Han står på, møter opp lenge før kampstart for å se til at alt er i orden. Altmuligmannen dømmer i tillegg kampen med et herlig glimt i øyet. Det er tydelig hvor stor respekt lagenes spillere har for Yngvar, og de fleste kommer bort til ham før kampstart og tar han i hånden. I hele 20 år har han organisert, tilrettelagt og sørget for at isglade mennesker har muligheten til å stå på skøyter og delta i et organisert tilbud hvor lavterskel, det sosiale og at det skal være morsomt er i fokus.


 
Yngvar Bekkerud - Mr. Rinkbandy 

 
 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.